fbpx

WC-öblítés ivóvízzel?

Aki látta a Nagy dobás című filmet, az a stáblista megjelenése előtt aggasztó dologra figyelhetett fel. Mint a film végéből megtudhattuk, a 2007-es amerikai ingatlanpiaci válságot előre látó (és ebből rengeteg pénzt kereső) Michael Burry vízbe kezdte fektetni a vagyonát. És ez sajnos nem csak dramaturgiai fogás: nem a pénzügyi zseni az egyetlen, aki szerint a víz hamarosan az aranynál is nagyobb értéket fog képviselni.

Kevés a víz, mégis pazaroljuk

Bár bolygónk felszínének mintegy háromnegyed részét víz borítja, a rendelkezésünkre álló édesvíz ennek a mennyiségnek csupán egy százaléka. Tudva, hogy vízkészletünk véges, indokolt lenne takarékosan bánnunk vele, ám az emberiség sajnos ezen a területen is pazarló és meggondolatlan. Nem is hinnénk, de egyetlen csésze kávé előállításához akár 140 liter, míg egy kilogramm marhahúshoz akár 16 ezer liter víz felhasználása szükséges. Nem csak az ipari tevékenységeinket szükséges azonban újragondolnunk – egyéni szinten is sokat tehetünk azért, hogy legfontosabb természeti erőforrásunk az utánunk jövő generációk számára se váljon hiánycikké.

Szürkevízzel a kék bolygóért

Ennek egyik kulcsa a szürkevíz hasznosítása lehet. Szürkevíznek nevezzük a háztartásban már felhasznált vizet, amit meginni már nem tudunk, de egyéb tevékenységekre (például wc-öblítésre, takarításra, öntözésre) még alkalmas. Egy magyar ember átlagos napi vízfogyasztása 150 liter, amelyből legfeljebb öt litert használ főzéshez és iváshoz. Vízhasználatunknak közel a felét a tisztálkodás, majdnem a harmadát pedig a vécéöblítés teszi ki. Megdöbbentő adatok ezek annak tükrében, hogy ivóvíz minőségű vízről beszélünk.

Így trükközhetünk a vízdíjjal

Már néhány egyszerű praktika alkalmazásával is nem csak környezettudatosabbak lehetünk, de a vízdíjon is sokat spórolhatunk.

  • A zöldségek, gyümölcsök tisztításához használt vizet egy mosogatóba helyezett műanyag edénybe gyűjtsük! Ez később kerti öntözéshez, felmosáshoz és vécéöblítéshez is használható.
  • A kádban való fürdés helyett zuhanyozzunk! Egy fürdőkád megtöltéséhez több száz liter víz is kellhet, míg a zuhanyozást ennek töredékéből is elvégezhetjük.
  • Kézmosáskor ne folyassuk a vizet, amíg szappanozzuk a kezünket!
  • Mosásnál mindig várjuk meg, amíg egy mosógépnyi ruha összegyűlik, ne indítsuk el a gépet félig üresen!
  • Nem mindegy, milyen a csap! Energiatakarékos vízadagolókkal, víztakarékos zuhanyfejekkel percenként akár több liter vizet is megspórolhatunk.
  • Ha beruházunk egy központi vízlágyító készülékbe, nem lesz vízköves a csap és a csempe. Így kevesebbet kell sikálni, takarítani, tehát kevesebb takarításhoz használt ivóvíz kerül feleslegesen a lefolyóba.
Banner statikus 760 új otthon

Magyar találmány lehet a megoldás

Ha még ennél is felelőségteljesebben szeretnénk bánni a vízzel, egy egyszerű alapelvet kell szem előtt tartanunk: a háztartásunkba bejövő vizet igyekezzünk legalább kétszer felhasználni! Ennek egyik leghatékonyabb módja az lehet, ha a tisztálkodáskor használt vizet nem hagyjuk eltűnni a lefolyóban. Egy díjnyertes magyar találmány, a Gris éppen ezt hivatott elősegíteni. A leleményes megoldás egy négy tartályból álló rendszert jelöl, amelyet könnyedén össze- és szétszerelhetünk, zuhanyzónk padlójára helyezve pedig összegyűjti a zuhanyzáskor elhasznált víz mintegy kilencven százalékát. Ezzel az egyszerű módszerrel akár negyven liter szürkevízhez is juthatunk egy-egy alkalommal.