fbpx

Új otthon? Válts zöld háztartásra!

Akár lakásfelújításba fogunk, akár építkezünk, akár másik otthonba költözünk, a környezetváltozás segíthet megszabadulni régi, rossz szokásainktól. Otthonunk zöldítését kezdjük a háztartási gépek fenntartható használatával! Íme néhány zöld háztartási tipp a Coolhome csapatától:

El a kezekkel a mosogatótól! 

Ha csak pár tányér és pohár árválkodik a mosogatóban, akkor is álljunk ellen a kísértésnek: ne mosogassuk el kézzel, hanem pakoljuk be a mosogatógépbe és gyűjtsük, amíg megtelik. Hiszen míg egy modern mosogatógépnek akár 7 liter víz is elegendő egy teljes töltet edény elmosásához, addig kézi mosogatás során akár 50-60 liter víz is elfolyik. Heti 5 mosogatási ciklussal számolva havi 1000 liter, azaz 1 m3 elpazarolt víz is lehet! Persze akadhatnak kivételek, de tényleg csak vészhelyzetben mosogassunk kézzel, ha például a gyermek kedvenc poharára vagy a főzéshez elengedhetetlen fokhagymanyomóra van szükség. A mosogatógép beállításánál válasszuk az energiatakarékos (eco) programot: ez ugyan tovább tart, mégis kevesebb vizet és áramot fogyaszt.

View from inside dishwasher of pretty young woman loading dishes

Csak semmi felesleges nyitogatás!

A hűtőszekrény és a fagyasztó otthonunk két legnagyobb energiafogyasztója. Rengeteg energiát használnak el arra, hogy a beállított hőmérsékletet megtartsák. Így mindig ügyeljünk arra, hogy rendesen be legyen csukva a hűtő ajtaja, illetve ne tartsuk feleslegesen tárva nyitva még másodpercekre sem. Akkor nyissuk ki, amikor pontosan tudjuk, mit szeretnénk kivenni belőle, ne pedig a nyitott hűtőajtónál gondolkozzunk azon, mit is ennénk szívesen. A bevásárlószatyorból is érdemes először a konyhapultra kipakolni, egy helyre rendezni a hűtőbe teendő élelmiszert, és ezek után gyorsan bepakolni. A modern hűtőszekrények néhány másodperc eltelte után hangjelzéssel figyelmeztetnek a feleslegesen vagy véletlenül nyitva hagyott ajtóra. Ha csak egyetlen háztartási készülékünk lecserélésére van idén anyagi lehetőségünk, és a hűtőnk már régi, akkor mindenképp ezt javasoljuk, hiszen a hűtő-fagyasztó napi 24 órában fogyasztja az áramot, és ugye nem mindegy, hogy az mennyi.

Mossunk okosan!

Egy mosógép esetében a jól megválasztott hőmérséklettel takaríthatunk meg energiát. A kevésbé szennyezett ruhákat elég 30-40 fokon mosni, ellenben válasszuk az energiatakarékos (hosszabb) programot. A mosást úgy időzítsük, hogy egyből ki is tudjunk teregetni, a félig száradt ruhákat ugyanis garantáltan vasalni kell, ráadásul a makacs gyűrődésekkel hosszabb ideig tart leszámolni. A legmodernebb mosógépek esetében már elérhető az időzítő funkció: beállíthatjuk úgy, hogy mire hazaérünk, le is járjon a mosógép. A mosószerrel és öblítőszerrel is takarékoskodhatunk, ha pontosan tudjuk, hogy milyen az otthonunkban a víz keménysége, és ennek megfelelően, a gyártó által javasolt mennyiséget öntjük a tartályba, nem csak megérzés szerint. Ha pedig központilag lágyított vizet használunk, akkor elegendő lehet a korábban használt mosószermennyiség fele. Aki szeretné megtudni, milyen a vízkeménység otthonában, innen tud ingyenesen vízkeménység tesztert kérni.

Banner statikus 760 KEMÉNYSÉG

Óvjuk a berendezéseket!

Ha szeretnénk, hogy mosogatógépünk és mosógépünk ne menjen tönkre idő előtt a vízkőtől és ne kelljen havonta több ezer forintot vízlágyító és vízkőoldó szerekre költenünk, és a vízforralót vagy a kávégépet is szeretnénk megvédeni a kemény víz okozta problémáktól, érdemes betervezni egy központi vízlágyító készüléket. A lágy víz további előnyeiről itt találhatóak hasznos információk.

Spóroljunk a vízzel! 

Kevesebb víz is elegendő, ha új otthonunkba víztakarékos csaptelepeket vásárolunk. Ha erre nincs lehetőség, az is jó megoldás, ha a csapok és a zuhany végére aerátoros / perlátoros csapvéget vagy zuhanyfejet szerelünk fel. A perlátor levegővel keveri a csapból távozó ivóvizet, használatával akár 50%-os megtakarítás is elérhető.

Szerezzünk be termosztátot!

Felesleges fűteni a lakást, amikor nem vagyunk otthon, vagy a paplan alatt alszunk. Viszont nagyon kellemetlen kihűlt lakásba hazaérni vagy reggel egy órán át várni, hogy meleg legyen (pont addigra, mire el is indulunk otthonról). Egy hőmérsékletszabályzó nem nagy beruházás, viszont sokat segíthet a kellemesebb hőérzet kialakításában, ráadásul a pénztárcánknak is jót tesz. Segítségével egyszerűen beprogramozhatjuk, hogy a nap folyamán mikor kapcsoljon be a fűtés és milyen hőmérsékletet szeretnénk. Két- vagy többszintes újépítésű házaknál érdemes a földszintet és az emeletet külön termosztáttal szabályozni (ehhez azonban a fűtésrendszert eleve így kell megtervezni). Ma már elérhetőek az okos termosztátok is, tehát akár a telefonunkról is be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet, vagy le tudjuk kapcsolni, ha elutazunk hétvégére.

A Cheerful man set the thermostat at house
Szerezzünk be termosztátot!

Váltsunk LED-re!

Cseréljük le a villanykörtéket LED izzókra, új otthonunkba pedig csak ilyen típusú lámpákat tervezzünk! Ezek az energiatakarékos égők negyedannyi áramot fogyasztanak, mint hagyományos társaik, cserébe kb. 10-szer tovább bírják.

Húzzuk ki a konnektorból!

A telefontöltő közel annyi energiát használ készenléti állapotban, mint amikor tényleg rácsatlakoztatjuk a mobilunkat. Ugyanez igaz az elektronikus készülékekre: a laptop töltőjére, a televízióra stb.

Sokszor úgy terheljük a környezetünket, hogy észre sem vesszük. Egy kis tudatossággal, odafigyeléssel és némi ráfordítással a rezsiköltség mellett a háztartásunk környezeti lábnyomát is jelentősen csökkenthetjük. Kezdjük el ma!

Banner statikus 760 konyha_