fbpx

Okosotthon startupok

Ha okos technológiák kerülnek szóba, az önvezető autók mellett talán az okosotthon lesz az, ami az elsők között eszünkbe jut. Bár az Amazon, Google, Apple triumvirátusa erősen meghatározza a sok milliárd dolláros globális smart home piacot, a világ minden részén számos startup próbálkozik azzal, hogy új ötletekkel, szolgáltatásokkal színesítse a palettát.   

Az NRC kutatócég nemrégiben készített egy felmérést arról, hogy a magyarok mit tudnak és gondolnak az okosotthon témakörről. Kiderült, hogy bár a válaszadók jelentős többsége ismert különböző smart home megoldásokat (robotporszívó, okostévé, kamerarendszer, távolról vezérelhető termosztát stb.), a legtöbbjük otthonában még egyetlen ilyen eszköz sem található. Egy dolog azonban biztos: az okosotthon megoldásokat választók többségét leginkább az energiatakarékosság, a költségcsökkentés és a vészhelyzetek elhárítása motiválja. Nem véletlen, hogy a hazai okosotthon startupok többsége is ezekre a területekre fókuszál. Posztunkban három csapat kínálatát villantjuk fel.

A Chameleon Smart Home gyártófüggetlen rendszert ígér, ami azt jelenti, hogy aki ilyet vásárol, nem láncolja magát egyetlen márka ökoszisztémájához sem, hanem szabadon válogathatja és bővítheti az összekapcsolt eszközöket. Legyen szó egyebek mellett biztonsági rendszerről, fűtés- és hűtésvezérlésről, okos világításról vagy az árnyékolás vezérléséről, a Chameleon mindenben segít. Ráadásul mindez mesterséges intelligencia alapú, így a rendszer tanulni is tud, vagyis megismeri a használók életmódját, szokásait, így még könnyebbé tudja tenni a mindennapokat. A hazai vásárlók jelentős része általában nem új ingatlanba tervezi a beépítést, hanem felújítás során szeretné „okosítani” háztartását, a Chameleonnal ez is egyszerűen megoldható.        

A Nold Technologies Nold Open nevű okos megoldása a hétköznapok egy fontos részletére, a különféle ajtók kinyitására koncentrál. Aki akár csak egyszer is állt már kulcsok nélkül a bejárat előtt, vagy nyomkodta mérgesen a lemerült garázs távirányító gombját, az tudja, mennyi kellemetlenséget tudnak okozni a zárak és a hozzájuk tartozó elveszített vagy lemerült kulcsok, kártyák, kapunyitók. A Nold egy olyan univerzális megoldás, amely ezeket a rakoncátlan eszközöket lényegében az általában mindig nálunk lévő telefonra telepíti. Természetesen ez a rendszer is telepíthető utólag, és még csak különösebb szakértelem sem kell hozzá.     

Az OOT Technologies szintén a kényelem, megtakarítás, biztonság hármasát tűzi zászlajára. Az OOTT Hub okosotthon központ számtalan szenzor, eszköz és rendszer vezérlésére alkalmas, így teremtve biztonságosabb és kényelmesebb otthont. A nem kívánt események bekövetkeztekor a rendszer figyelmeztetést küld a beállíott mobilkészülésre, ráadásul azonnal cselekszik is: például csőtörés esetén automatikusan elzárja a központi vízcsapot. A kényelmi funkciók közé tartozik a hangvezérléssel indítható forgatókönyvek sora: például a használó hazaérésekor magától nyílhat az ajtó, felkapcsolhat a lámpa és megszólalhat a kedvenc zeneszám. Ez a rendszer is a falak vésése nélkül telepíthető utólag is, úgyhogy nemcsak építkezőknek, de kisebb-nagyobb felújításokat tervezőknek is ajánlott.  

A vízkezelés az okosotthon rendszerek kevésbé fókuszban lévő területe. Pedig hasznos smart technológiák itt is elérhetőek. Ha erről akarsz tájékozódni, látogass el erre az oldalra.

Banner statikus 760 vízlágyító