fbpx

Okosotthon megoldások

Az utóbbi évek fontos fejleménye, hogy a különféle okosotthon eszközök ára elindult lefelé, így egyre kevésbé tartoznak a luxus kategóriába. Évekkel ezelőtt az átlagos néző még ámulva vagy éppen vágyakozva nézte a filmekben a hanggal irányítható világítást, az ajtón belépőt kedvesen üdvözlő digitális asszisztenst és a hasonló hasznos vagy haszontalan, de mindenképpen fantasztikus kütyüket. Manapság már az átlagos pénztárcájú fogyasztó számára is elérhetővé váltak ezek az eszközök. Sőt már ott tartunk, hogy nemcsak szórakoztató elektronikai termékek képesek intelligensen végezni a feladataikat, hanem olyan háztartási gépek is, mint a hűtő, mosógép vagy éppen a központi vízlágyító berendezés.   

Woman setting up the intelligent home system on her tablet computer

A legnépszerűbb okosotthon eszközök jelenleg a különféle okos dugaszok, beltéri és kültéri kamerák, mozgásérzékelők, riasztók. Ezek rendszerbe kapcsolását szolgálják a különféle okosotthon platformok. Az okoskütyük elérhetőségének javulásával párhuzamosan rohamtempóban szaporodik a kínálat, és természetesen megjelentek a sokszor egymással rivalizáló rendszerek, szabványok. Előfordulhat, hogy a különböző platformok eszközei bekapcsolhatók egymásba (pl. a Google Home rendszere sok-sok különböző gyártó eszközeit képes integrálni), de ez nem feltétlenül van így. Egy-egy tetszetős darab megvásárlása előtt érdemes tehát odafigyelni, hogy kompatibilis legyen már meglévő eszközeinkkel vagy a későbbiekben könnyű legyen bővíteni a rendszerünket.

Az alábbiakban összeszedünk néhány hazánkban is elérhető okosotthon platformot.

Google Home

Sokak szerint az idei CES-en egyértelműen taroltak a Google új okosotthon új eszközei. Legkönnyebben (értsd legolcsóbban) hozzáférhető termékük a Google Home Mini, amely egy öklömnyi méretű hangszóró. Természetesen nem egyszerű hangcuccról van szó csupán: a Google Asszisztenshez hasonlóan hangvezérléssel irányítható (képességei azonban nem mindenben egyeznek meg az Asszisztenssel), illetve szóban képes kommunikálni a felhasználókkal (viccet mesél, elmondja a várható időjárást, a legfontosabb híreket és általában minden kérdésre igyekszik válaszolni). Ezenkívül természetesen irányítja a rendszerébe kapcsolt okoseszközöket. Rendkívül sokféle gyártó eszközeit képes kezelni a Philips Hue lámpáktól kezdve LG, Samsung, Whirlpool termékekig. 

Amazon

Az Amazon már régen nem az az online (könyv)áruház, amelyre a régebb óta online világban mozgó felhasználók emlékezhetnek. Komoly pozíciókat szerzett számos területen, így az okosotthonok piacán is. Vezető termékük az Alexa névre hallgató digitális asszisztens és az Amazon Echo nevű, alapverzióban hangalapú interface. A csatlakoztatható eszközök listája itt is igen széles, de a hazai piacon a Google-nél kevésbé erős a jelenléte.  

smart home system on mobile phone with background

Apple

Az Apple HomeKit szintén a különböző gyártók termékeit integráló, kvázi magasabb szintű rendszerek közé tartozik. A rendszer segítségével a felhasználó könnyedén irányíthatja otthonát: fel- és lekapcsolhatja a világítást, zenéket indíthat, ellenőrizheti a biztonsági kamerákat, szabályozhatja a szobák hőmérsékletét és még számos egyéb dolgot csinálhat. Egyebek mellett olyan gyártók eszközeit képes kezelni, mint a Logitech, a Philips vagy a Velux. Mivel az Apple is rendelkezik digitális asszisztenssel (Siri), a HomeKit is képes hangvezérlésre.

LG, Xiaomi, Samsung, Panasonic. Természetesen jól ismert elektronikai márkák saját rendszereket is építenek. Következő okosotthon posztunkban majd ezekből a gyártói rendszerekből mutatunk válogatást.

Banner statikus 760 vízlágyító