fbpx

Mi köze a környezetvédelemnek a lakberendezéshez?

Nem a szelektív hulladékgyűjtés az egyetlen lehetőség, ha saját lakókörnyezetünkben is a fenntarthatóságra törekszünk. Sokan nem is gondolnák, de a lakberendezés területén már nem csak a kreativitásunkat, hanem környezetvédő ambícióinkat is kiélhetjük. Mindehhez nem kell sem áldozatokat hoznunk, sem esztétikai szempontból megalkudnunk – elég csupán néhány egyszerű változtatás, és lakásunk nem csak otthonos marad, de „zöldebb” is lesz.

Parketta bambuszból

Rendkívül gyors növekedési üteme teszi a bambusz felhasználását gazdaságossá és környezetbaráttá. Ez a fűfélék közé tartozó növény már három év után kitermelhető, és a kitermelését követően sem igényel újraültetést. Feldolgozásától függően a tölgyfától akár kétszer keményebb parketta is készülhet belőle, így nem csupán a gombákkal és kártevőkkel szemben ellenálló, de kopásállósága is kitűnő. Natúr és kávé színeivel egyszerre kölcsönöz modern és természetes megjelenést a helyiségeknek.

Bútorokat egy életre

A mai világban minden téren a minél több és minél gyorsabb fogyasztásra ösztönöznek minket. A fast food és a fast fashion mellett megszületett a fast furniture jelenség is: olcsó, silány anyagokból készült bútorok, melyek gyorsan tönkremennek, vagy könnyű szívvel cseréljük le őket. Az ebből adódó túltermelés és a rengeteg fa kivágása pedig nem az egyedüli probléma. A kiselejtezett bútorokat később jó eséllyel elégetik, így a bennük lévő esetlegesen előforduló vegyi anyagok (például a forgácslapoknál használt ragasztó) veszélyes égéstermékké alakulnak. A fast furniture-rel ráadásul a bolygó mellett a saját egészségünknek is árthatunk. A szobánkban kellemesnek tűnő „újbútorszag” többek között a formaldehid párolgásának eredménye, ami arra utal, hogy a szennyezőanyagok vegyületmolekulái bejutnak az orrnyálkahártyánkra, ezután pedig a tüdőnkbe vagy akár a vérkeringésünkbe is. Bútorválasztásnál érdemesebb tehát hosszú távon gondolkodni, és akár egy életen át kitartani a választott tárgyak mellett. A minőségi anyagoknak köszönhetően ez ugyan nagyobb beruházással jár, ám ezzel a plusz költséggel az egészségünkkel és a bolygóval is jót teszünk.

Scandinavian bedroom with eco-friendly accessories

Biztonságos falfestés

Nem bútoraink jelentik azonban az egyetlen veszélyforrást, ha nemkívánatos vegyi anyagokról van szó. A hagyományos falfestékek VOC-t, vagyis a környezetre és az egészségre is ártalmas anyagokat tartalmazhatnak. Elnevezésük ellenére nem jobb a helyzet a természetes vagy organikus festékekkel sem. Ezek állati vagy növényi eredetűek, VOC mellett különböző nehézfémek is előfordulhatnak bennük, és a felvitel után akár több mint fél éven át ártalmas gőzöket bocsáthatnak ki magukból. Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, válasszunk VOC-mentes vagy alacsony VOC-tartalmú festéket! További biztonságos és környezetbarát alternatíva lehet még a tejfesték és a mész. Előbbit a tejben megtalálható fehérjéből állítják elő, és sima, matt felületet ad; utóbbi pedig lágy, régies hatást kölcsönöz a falnak.

Mid adult woman painting chair

Energiatakarékosság okosan

Ha valóban környezetbarát háztartásban szeretnénk élni, az energiatakarékosságra mindenképpen ügyelnünk kell. A vízfogyasztásunkat például már néhány egyszerű trükkel is tudatosabbá tehetjük, de okosotthon megoldások alkalmazásával még ennél is hatékonyabbak lehetünk. Segíthetnek ebben a Best Water Technologies (BWT) termékei: az osztrák cég a vízrendszer kezelését digitalizálta. A rendszer központi eleme a BWT Perla vízlágyító, illetve a BWT best water home applikáció. Ez utóbbi a kényelmet és praktikumot helyezi a központba, így akár otthonunktól távol is le tudjuk zárni a vizet, egy gombnyomásra sót tudunk rendelni a készülékhez, kapcsolatban léphetünk a szervizzel, de még a vízfogyasztásunkat is nyomon követhetjük grafikonon. A lágyvíz használata ráadásul nem csak a bojler, a kazán vagy éppen a mosógép élettartamát növeli, de a fűtési rendszernek is jót tesz. A vízkőlerakódást megakadályozva energiatakarékosabbá teszi annak működését.

Környezettudatos burkolás

Ha a burkolatok terén is a környezetvédelem az elsődleges szempont, és kerámia- vagy greslapok között hezitálunk, akkor a kerámialap lesz a befutó. Ez a típus ugyanis újrafelhasználható, szemben a greslapokkal, amelyek csak elenyésző százalékban azok. De már azzal is tehetünk a bolygóért, ha olyan gyártó termékeit választjuk, amelyről tudjuk, hogy környezetbarát technológiákkal állítja elő a csempéket és padlólapokat. Ilyen például a Porcelanosa, akik a víztakarékos csaptelepek és elektromos járművek alkalmazása mellett többek között még arra is figyelnek, hogy főként újrahasznosított csomagolóanyagot használjanak. Bárhogy is döntünk végül, mindenképpen érdemes a vízkőlerakodásra is előre gondolnunk. Központi vízlágyítással a probléma megelőzhető, így sem környezetszennyező vízkövet eltávolító szerekre nem lesz szükség, és nem kell a vízkő eltávolításával sem majd bajlódnunk.

Banner statikus 760 új otthon