fbpx

Konyhatervezés okosan

Kevés a munkafelület? Problémát okoz a nagy edények tárolása? Főzés után gyakran jön a hátfájás? Ideje felújítani a konyhát! Új otthon, vadiúj konyha? Lássuk, milyen ingyenes konyhatervezési lehetőségeink vannak!

Mielőtt nekiállunk a tervezésnek, az alábbi információkat érdemes összeírni:

 1. A helyiség pontos méretei (cm pontos mérésre van szükség minden beugróval!)
 2. Az ablakok, ajtók méretei
 3. Az ablakok, ajtók nyitási iránya
 4. Parapet magasságok
 5. A mennyezet magassága
 6. A radiátorok, fűtéscsövek elhelyezése
 7. Padlófűtés esetén a csövek pontos elhelyezkedése (gépészeti terv alapján) – ez azért fontos, mert lehetnek olyan bútorelemek, amelyeket le kell fúrni a padlóba.
 8. Válaszfalak típusa, vannak-e gipszkarton falak?
 9. Gépészeti kiállások pontos helye: hol található vagy hol lesz a víz- és a lefolyó bekötés?
 10. A konnektorok és villanykapcsolók helye vagy tervezett helye
 11. A padlóburkolat színe, típusa
 12. Az ajtók és ablakok színe
 13. A páraelszívó kivezetésének lehetőségei
 14. Az extrák átgondolása: tervezünk-e csap alá beépíthető víztisztítót / vízszűrőt, szeretnénk-e mosogatógépet vagy gőzsütőt a normál mellé?

A fenti listával már el lehet indulni a konkrét konyhatervezés felé. Ha van megbízható asztalos, akivel szívesen megcsináltatnánk álmaink konyháját, akkor is érdemes konkrét elképzelésekkel érkezni a szakemberhez.

Egyedi tervezés

Számos vállalkozás és konyhastúdió kínál egyedi tervezésű és gyártású konyhabútorokat, komplex megoldásokat. Tapasztalt szakértőik, tervezőik egyéni igényekre szabott javaslatokkal állnak elő, tanácsot adnak az elrendezés, a színek, anyagok és a beépített konyhagépek kapcsán. Elképzeléseiket 3D-s látványterveken mutatják be. Nagy előnyük, hogy mindenféle egyedi megoldást meg tudnak valósítani, akár a luxuskategóriáig is elmennek: mindez csupán pénztárca kérdése.

Modern kitchen
Tapasztalt szakértőik, tervezőik egyéni igényekre szabott javaslatokkal állnak elő, tanácsot adnak az elrendezés, a színek, anyagok és a beépített konyhagépek kapcsán.

IKEA konyhatervező

Az IKEA-konyhák óriási előnye, hogy rengeteg praktikus megoldást és elemet kínálnak, olyan megoldásokat is, amelyekre mi magunk nem is gondolnánk. Az online konyhatervezőjüket akkor is érdemes kipróbálni, ha csupán inspirálódni szeretnénk. „Interaktív konyha” oldalukon barátkozhatunk az elrendezésekkel, próbálgathatjuk a színeket, a 3D-s konyhatervezővel pedig mi magunk is elkészíthetünk egy alap tervet, de eljuthatunk akár az utolsó simításokig úgy, hogy a végén a program egy teljes árat is kalkulál a számunkra.

Egyéb bútoráruházak

A Mömax és az RS Bútor is kínál konyhatervező programot, de az előbbi a cikk írásának időpontjában csak német nyelven működik, az utóbbi kissé nehézkes, ráadásul az árakat sem látjuk azonnal. Bár a tervet elküldhetjük az áruháznak, amelyre e-mailben kapunk majd részletes árajánlatot, mégis javasolt a személyes konzultáció, hiszen pontos árakról így tudunk tájékozódni. Időpontot előre lehet kérni hétköznapra, de hétvégére nem.

Legyen élmény a főzés!

Gőzsütő, munkapult alá rejtett indukciós főzőlap, főzőlapból kiemelkedő páraelszívó, távolról vezérelhető, az okosotthon koncepcióba illeszkedő intelligens konyhai nagygépek, formatervezett borhűtők, beépített húsérlelő hűtőszekrény. Ezek ma már itthon is elérhető modern konyhai megoldások, kérdés, hogy kinek mire van tényleg szüksége az álomkonyhához?

Love is in the air.
Legyen élmény a konyhában töltött idő!

Egyedi igények, környezettudatos megoldások

A konyhatervező programok hátránya, hogy csak a bútorokra és a konyhagépekre koncentrálnak. Mit tegyünk, ha fontos számunkra a környezetvédelem, az energiatakarékosság és az egészséges ivóvíz is?

 • Elég az ásványvizes palackokból! Tiszta és ízletes vizet szeretnénk? A konyhapultba szerelhető BWT vízszűrők nem csak az íz- és illatrontó anyagokkal, hanem a baktériumokkal és a mikroműanyagokkal is leszámolnak.
 • Lehetőleg minél energiatakarékosabb konyhagépeket válasszunk (A energiaosztálytól felfelé: A+, A++ vagy A+++).
 • Ma már több cég is kínál újrahasznosított fából vagy újrahasznosított PET palackból készült konyhabútorokat, előlapokat. Ha az életünk más területén is zöldek vagyunk, miért ne lehetnénk azok a konyhatervezéskor?
 • Ha szeretnénk, hogy mosogatógépünk és mosógépünk ne menjen tönkre idő előtt a vízkőtől, és a vízforralót vagy a kávégépet is szeretnénk megvédeni a kemény víz okozta problémáktól, érdemes betervezni egy központi vízlágyító készüléket. A lágy víz további előnyeiről itt találhatóak hasznos információk.
 • Csökkentsük a szemetet! A háztartási hulladék kb. 30%-a komposztálható. Léteznek mini konyhai komposztáló vödrök, ezek helyét már a konyhabútor kialakításakor érdemes megtervezni. A komposztáló segítségével a konyhai hulladék tápanyagokban gazdag komposzttá alakul, amelyet a kiskertben, virágládában egyaránt használhatunk.
 • Használjunk biológiailag lebomló, növényi alapú, műanyagmentes mosogatószert!
 • Ha már szelektíven gyűjtjük a szemetet, az új konyhában ne álljanak majd szabadon a kukák, kosarak. Tervezzünk a mosogatótálca alá beépíthető szelektív szemeteskukákat. Ezek a hulladékgyűjtők kifordulnak az ajtó kinyitásával vagy éppen fiókként funkcionálnak. Belső tárolóik kivehetőek, így praktikusak és könnyebb az ürítésük.
Banner statikus 760 konyhai. indd