fbpx

Ivóvizet levegőből?

A világ édesvízkészlete véges, ráadásul földrajzi eloszlása sem egyenletes. Mi itt, Magyarországon a Föld szerencsésebb felén élünk; a legtöbb településen ha megnyitjuk a csapot, egyelőre tiszta víz folyik belőle, sőt, a wc-nket is ezzel a vízzel öblíthetjük. Vannak azonban a bolygónkon olyan vidékek, ahol igazi kincs az ivóvíz.

Startup segítség vízügyben is

Erre a valós fogyasztói és piaci igényre reagálva rukkolt elő egy forradalmi innovációval egy arizonai startup, a Zeromasswater, akiknek sikerült olyan tetőre illeszthető, napenergiával működő hidropanelt megalkotnia, amely korlátlan mennyiségben képes tiszta, iható ivóvizet előállítani levegőből.

A startup először 2017-ben adott hírt a hidropanelről, amelynek most egy továbbfejlesztett verzióját mutatták be a Las Vegas-i technológiai show-n, a CES-en. Az innovációval a fejlesztők elnyerték a 2019-es Lemelson-mit-díjat a tekintélyes műszaki intézménytől.

Ez a felfedezés komoly segítséget jelenthet a kevés vagy rossz minőségű ivóvízzel ellátott vidékeken élő közösségeknek. Ráadásul olyan területeken is képes működni, ahol a relatív páratartalom rendkívül alacsony, akár 5% alatti.

A tetőkre optimalizált panelek otthonok, iskolák és vállalkozások vízellátásáról is gondoskodhatnak.

hidropanel1
Hidropanel a tetőn / forrás: https://www.zeromasswater.com/

Hogyan működik a hidropanel?

A hidropanel 2 részből áll, az egyik rész napenergia segítségével hőt termel, míg a másik felszívja, elnyeli a levegő nedvességtartalmát. A lecsapódott víz egy kb. 30 literes tartályba folyik, ahol kalcium és magnézium kerül bele és a vizünk máris iható. A készülékbe épített levegőszűrő kiszűri az esetleges szennyeződéseket, apró szemcséket, a tartályba kerülő víz így leginkább a desztillált vízre hasonlít, ezért kerülnek bele utólag az ásványi anyagok.

További fontos tulajdonsága, hogy működéséhez nincs szükség semmilyen közműre, vagy elektromos hálózatra és csatornarendszer nélkül is működik, ezért a világ bármely pontján telepíthető.

hidropanel2
Hidropanel a tetőn / forrás: https://www.zeromasswater.com/

Mennyibe kerül a hidropanel?

5500 és 6500 dollár (1,5 – 2 millió Ft) közötti összegért vásárolható meg jelenleg a 2 egységből álló hidropanel (ez tartalmazza a szállítás és a szerelés díját is). A készülék várható 15 éves élettartamával és napi 12 üveg ivóvízzel számolva, egy üveg víz ára így 0,15 dollár, azaz kb. 45 Ft. A 15 év nem jelenti azt, hogy akkor új készüléket kell vásárolnunk, de valószínűleg akkor már szükség lesz bizonyos alkatrészek átvizsgálására, cseréjére.

hidropanel3
Forrás: https://www.zeromasswater.com/

A hidropanel a jövő?

A klímaváltozás miatt elsivatagosodott tájakon elképzelhető, hogy igen, Magyarországon azonban egyelőre nem valószínű, hogy nagyon elterjedne ez a technológia, hiszen felszín alatt vizekben nagyon gazdag vidéken élünk. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ugyan a Vízművek által tisztított víz minősége kiváló, mire otthonainkba eljut, beleoldódhatnak olyan lebegő szennyeződések, melyek rontják a minőségét, az ízélményt. A konyhai csap alá szerelhető vízszűrők leszámolnak a baktériumok 99%-ával, valamint az íz- és illatrontó anyagokkal, ugyanakkor megőrzik a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

Banner statikus 760 konyhai. indd