fbpx

Így tervezzünk álomkonyhát!

Akár újépítésű otthonba költözünk, akár a régit újítjuk föl, bizonyosan központi kérdés lesz a konyha, hiszen ez az otthonunk egyik legfontosabb helyisége. Praktikus konyhát szeretnénk, ahol minden kézre áll, akkor is, ha nem nagy és tágas? Fontos számunkra a környezetvédelem az energiatakarékosság és az egészséges ivóvíz is? Hogyan kezdjünk neki a tervezésnek? A Coolhome szakértői ehhez adnak néhány tippet.

Merítsünk ihletet!

Akár konkrét elképzelésünk van, akár tanácstalanok vagyunk, inspirációért érdemes átnézni a bútorboltok katalógusait a kész konyhákról és barangolni a Pinteresten. A Pinterest egy közösségi képmegosztó oldal, ahol regisztráció után saját mappákat (táblákat) hozhatunk létre és az oldalon barangolva a nekünk tetsző képeket albumokba gyűjthetjük. Érdemes a keresést szűkíteni. Ha például a skandináv, letisztult stílust kedveljük, akkor érdemes a „nordic kitchen” vagy „Scandinavian kitchen” szópárra keresni, ha a rusztikusat, akkor a „rustic kitchen” legyen a keresőszó, ha pedig kifejezetten a fehér színűek érdekelnek, akkor írjuk be a keresőbe a „white kitchen” kifejezést. A rengeteg csodás konyhafotó közül gyűjtsük saját táblába a nekünk tetszőket, majd szűkítsük a kört.

Zöld konyha

A konyhatervezésnél ma már nem csak a praktikus szempontokat kell figyelembe venni. Ha valóban modern és átgondolt otthont szeretnénk, akkor gondolnunk kell a környezeti terhelésre és az egészségünkre is.

 • Lehetőleg minél energiatakarékosabb konyhagépeket válasszunk (A energiaosztálytól felfelé: A+, A++ vagy A+++).
 • Számoljunk le az ásványvizes palackokkal! Tiszta és biztonságos ivóvizet szeretnénk? Ezek a konyhapultba szerelhető vízszűrők leszámolnak a baktériumokkal és az ízrontó anyagokkal.
 • Tervezzünk szelektív hulladékgyűjtő vödröket a sima szemeteskuka helyett!
 • Ha szeretnénk, hogy mosogatógépünk és mosógépünk ne menjen tönkre idő előtt a vízkőtől, és a vízforralót vagy a kávégépet is szeretnénk megvédeni a kemény víz okozta problémáktól, érdemes betervezni egy központi vízlágyító készüléket. A lágy víz további előnyeiről itt találhatóak hasznos információk.
 • Szerezzünk be egy mini konyhai komposztálót, például ilyet.

Írjunk listát arról, mi a fontos!

 • Milyen gyakran főzünk és egy nap mennyi időt töltünk ott? Kicsi vagy nagy a család? Egyben van-e a nappalival vagy különálló helyiség? Ez utóbbi például a szagelszívó teljesítménye és a mosogatógép (esetleg mosógép) hangereje miatt lehet fontos szempont.
 • Elég-e a kisebb 9 terítékes mosogatógép vagy szükséges a nagyobb? Ha sokszor és rendszeresen főzünk, a nagy edények miatt mindenképp a nagyobb méretű javasolt.
 • Mennyire gyakran használjuk a sütőt? Ha csak ritkán, akkor felesleges a legmodernebb gőzsütőt vagy a beépített hústűvel ellátott pirolitikus (öntisztító) csodát megvásárolni.
 • Mekkora legyen a főzőlap? Ha egyszerre több nagy edényben főzünk a nagyobb családra, akkor érdemes elgondolkodni a szélesebb (60 cm helyett 80 cm vagy nagyobb) főzőlapon. Figyelem, ehhez viszont szélesebb és drágább szagelszívót kell majd választanunk!
 • Lesz-e külön kamránk vagy minden élelmiszert a konyhabútorban kell eltárolni? Ha az utóbbi, akkor érdemes egész magas felsőszekrényekben gondolkodni, hogy minél több dolgot tudjunk bepakolni, ne kerüljön semmi a szekrény tetejére. Az alsó szekrények esetében érdemes a fiókos (egyébként drágább) megoldásokat választani. Ezek kamraszekrényként is praktikusan használhatóak, ráadásul az edényeket is egyszerre tudjuk kihúzni a helyükről, nem kell bemászni, ha valami éppen hátulról kell.
 • Ha főzés közben sem szeretnénk kimaradni a családi életből, akkor érdemes lehet konyhaszigetet vagy „U” alakú elrendezést tervezni, hiszen a nagy pultokon vagy a nappali felé néző főzőlapon kényelmesen dolgozhatunk.
The moments that make life meaningful

Praktikus elrendezés

Gondoljuk végig a konyhai munkafolyamatokat és az elrendezést ezek alapján megtervezni. A konyhai munka nagy része a főzőlap, a mosogató és a hűtő köré csoportosul. Ezt a három pontot összekötve kapunk egy képzeletbeli háromszöget, amelyet a konyhaszakértők „munkaháromszögnek” hívnak. Fontos, hogy ezek ne legyenek túl távol egymástól (hiszen akkor mászkálással fogjuk tölteni az időnket a főzés helyett), ugyanakkor túl közel se egymáshoz (mert akkor túl kevés lesz a hely a munkához). A hűtő mellett legyen pult, ahová kipakolhatunk. A tűzhelytől balra és jobbra is érdemes munkafelületet tervezni. Megkímélhetjük magunkat a hajlongástól, ha a sütőt nem a főzőlap alá, hanem szemmagasságba tervezzük. Fölé mehet a mikrohullámú sütő is, alá pedig fiókos tároló a tepsiknek, sütőben használt edényeknek. A mosogatógép mindenképp a mosogatótálca alá vagy mellé kerüljön, hiszen onnan fogjuk belepakolni az edényeket, tányérokat. A mosogatótálca legyen kellően tágas, hogy a tepsiket is el tudjuk benne mosni. Legyen szó hagyományos, fém mosogatótálcáról vagy modern, sötét gránit mosogatóról, a keményvíz okozta a vízkőfoltok bizony gyorsan elcsúfíthatják ezeket, ezért érdemes a központi vízlágyításon is elgondolkodni.

Banner statikus 760 konyha_