fbpx

Így állj neki a zöld otthon kialakításának!

A Coolhome szakértői azt javasolják, hogy ne csak családunk egészségére és boldogságára gondoljunk lakásfelújítás során, hanem a bolygónk jövőjére is. Nehéznek tűnhet a környezetvédelem előtérbe helyezése, de a ma már elérhető technológiák, újítások közt könnyen megtalálhatjuk azokat a legokosabb megoldásokat, amelyekkel korszerű, dizájnos, környezetbarát otthont teremthetünk magunknak.

Az sem utolsó szempont, hogy földünk óvása kifizetődő is: okos megoldásokkal energiát és vizet is spórolhatunk. Ha például központilag lágyított vizet használunk, a fűtőelemekre nem rakódik le a vízkő, a fűtési rendszerünk megőrizheti eredeti hatékonyságát, és így pénzt és energiát takaríthatunk meg. Csökkenthető továbbá az áramfogyasztás (pl. a vízforraló és a mosógép használatakor), elbúcsúzhatunk a maró vízkőoldó szerektől, sőt akár feleannyi mosószer is elegendő lesz a mosáshoz.

Lássuk, hogyan érdemes nekiállni a folyamatnak.

Tervezés, tervezés, tervezés…

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a tervezés fontosságát. Legeslegelőször üljünk le otthon és beszéljük át, hogy ki, melyik területen milyen változtatásra/változtatásokra gondolt, és mindehhez mennyi büdzsé áll rendelkezésünkre. A minőségért jobban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, de időtállósága révén a beruházás biztosan megtérül akár azáltal, hogy kevesebbet fog fogyasztani, vagy azáltal, hogy tartósabb lesz, később kell cserélnünk.

Ha csak kisebb terület rendbehozására van pénzünk, akkor inkább azt csináljuk meg profin, és a többivel várjunk még.

Kérjük ki szakértők véleményét!

Természetesen mi magunk is tájékozódhatunk, olvashatunk fórumokat, kérhetünk be ajánlatokat, de mindenképp javasoljuk környezetvédelmi szakértő bevonását, aki hatékony, innovatív és egyben takarékos fűtés-, víz- stb. rendszereket tud bemutatni nekünk. Minden lakásnak, háznak vannak egyedi tulajdonságai, amelyekre egy szakértő fel tudja hívni a figyelmünket.

Egy penészes fal is például megannyi kérdést vethet fel: honnan származik a penész, hogy lehet eltűntetni, szükség van-e új szigetelésre, mik a legkorszerűbb, legkörnyezetbarátabb szigetelőanyagok stb.

Az okos technológiákat mindenképp helyezzük előtérbe: pl. energetikai vagy vízhasználati rendszereket tudnak otthonunkra szabni, amelyekkel többek közt követhetővé válik a fogyasztás.

Gondoljuk újra!

Sokszor hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy csak az új lehet jó, holott a már meglévő bútorok, csempék stb. újragondolása jóval esztétikusabb és tartósabb eredményt hozhat, mint egy új beszerzése. Arról nem is beszélve, hogy a végeredményre nézve mindig jó érzés fog eltölteni minket, hogy nem kidobtuk a régit, és megvettük az újat, hanem újragondoltuk a régit, és új köntösben használjuk tovább. Bútorok esetében is érdemes a felújítás mellett dönteni: pl. egy csiszolás vagy egy új kárpit csodákat tehet a meglévő bútorainkkal.  

Ha pedig mindenképp meg akarunk válni pár bútordarabtól, akkor is maradjunk jó gazdák: vagy adjuk vagy adományozzuk el.

+1 tipp: A minimalizmus szexi, avagy a kevesebb több

Amikor lakásunk átrendezésén gondolkozunk, akkor törekedjünk a minimalizmusra. Ez egyrészt trendi, másrészt elkerülhetjük vele a túlfogyasztást, a felesleges kacatok felhalmozását.

Banner statikus 760 konyhai. indd