fbpx

Hogyan mosunk majd a jövőben?

Dédanyáink még a patakban mostak, nagyanyáink mosókonyhájában esetleg állt már egy kezdetleges mosógép, a szerencsésebbeknek akár centrifugája is volt, mi pedig már ultramodern készülékekben moshatjuk ruháinkat. Azonban még ezek a szuper új készülékek is elég sok vizet használnak. (A szürke víz, azaz ez esetben az öblítéskor kiszivattyúzott víz újra felhasználása sajnos egyelőre kevéssé elterjedt hazánkban).

Merre tovább? Hogyan csökkenthetjük ezen a fronton is ökológiai lábnyomunkat? Íme egy izgalmas, új technológia, amely talán forradalmasítja a mosást is.

Forrás: Omisonic

Mi az az ultrahangos tisztítás?

Az ultrahangos tisztítás során a szennyeződéseket ultrahang segítségével távolítják el. Természetesen ehhez is szükséges víz és mosószer, de csupán töredéke a mosógép által használt mennyiségnek. Az ultrahangos tisztítást eddig elsősorban ékszerek és fogászati műszerek, optikai lencsék tisztításánál alkalmazták, ám tavaly óta létezik egy új kütyü, amely izgalmas, környezetbarát alternatívája lehet az eddig alkalmazott folttisztító módszereknek.

OmiSonic, a világ legkisebb mosógépe

Az Omisonic egy tenyérnyi eszköz, amely erős ultrahangos vibrációt képes kelteni a vízben, mellyel megtisztítja a vízbe helyezett tárgyat, legyen az ruha, gyümölcs, ékszer vagy akár szemüveg, cumisüveg, konyhai eszköz, evőeszköz stb.

Az ultrahangos technológia olyan alaposan képest tisztítani, ahogyan eddig semmilyen más módszerrel nem voltunk képesek. A kis készülék ultrahangos vibrációja sokezer mikroszkopikus buborékot gerjeszt. Ezek a buborékok aztán odaúsznak a tisztítandó tárgyhoz, hozzájuk ütköznek, az ütközés során vákuum keletkezik, ez a vákuum pedig leszippantja a koszt, szennyeződést és akár a baktériumokat is a ruhánkról, ékszereinkről, akármiről, amit tisztítani szeretnénk. Mindenféle foltot képes eltávolítani: bort, fűfoltot, sarat, vért, rúzsfoltot, izzadságfoltot, olajat, de akár a növényvédő szerektől is megtisztítja a zöldségeket, gyümölcsöket.

Forrás: Omisonic

A készülék elemmel működik, így ideális társunk lehet, ha elutazunk otthonról. Egy kétórás feltöltéssel akár 150 percig is működik, amivel kb. két kilónyi ruhát moshatunk ki nagyjából annyi idő alatt, mint az otthoni mosógépünk ökoprogramja.

Kevesebb víz, kevesebb energia, tökéletesebb végeredmény

A hagyományos mosógépeknél 15-ször kevesebb vizet és 40-szer kevesebb energiát fogyaszt. Ráadásul szinte hangtalan működik és nem teszi tönkre a legkényesebb fehérneműnket sem.

Az Omisonic wifiről működtethető, egy applikáció letöltése után mobilról vezérelhetjük. Az okoseszköz kiszámolja, hogy mennyi az optimális mosási idő, milyen legyen a víz hőmérséklete és mennyi mosószer szükséges az adott ruhadarab vagy egyéb eszköz tisztításához.

Űrtechnológia mosószerfronton is

Az OmiSonic fejlesztői újfajta mosószerrel is előálltak az új eszköz mellé: a környezetbarát, lapokká préselt mosószer feloldódik a vízben. Csak tegyük bele a tisztítandó tárgyat a vízzel teli edénybe, adjuk hozzá a papírmosószert, nyomjuk meg az appon a start gombot és csendben élvezzük az esténk további részét.

Ez a jövő?

Ezt a kis készüléket otthon egyelőre elsősorban folttisztításra használhatjuk, vagy kis mennyiségű ruha tisztítására, kiránduláskor, nyaraláskor viszont nagy szolgálatot tehet, hiszen így elegendő jóval kevesebb ruhát csomagolnunk.

Banner statikus 760 konyha_

Vannak olyan technológiák/technikák, amikkel már ma is spórolhatunk a vízfogyasztásunkon, ebben a cikkben bővebben írunk a arról, hogy hogyan “trükközhetsz” a vízdíjjal – olvasd el ezt is!