fbpx

Gyártói okosotthon rendszerek

Otthonunk okosítása izgalmas, de egyben számos fontos döntést igénylő feladat. Éppen ezért a témával foglalkozó posztjainkban a legjobb okosotthon rendszer kiválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani. Korábbi anyagunkban integrátor jellegű okosotthon platformokat mutattunk be (Google Home, Amazon, Apple), amelyek különböző gyártók egészen eltérő eszközeinek rendszerbe kapcsolását teszik lehetővé. Segítségükkel akár több száz gyártó ezernyi eszköze (pl. okoskonnektor, okosizzó) közül válogathatunk – bár a kompatibilitást azért nem árt a vásárlás előtt ellenőrizni.

A korábban bemutatott platformok mellett – időként velük szimbiózisban – számos gyártói rendszer létezik, amelyekből szintén kiváló okosotthon szettek állíthatók össze. Többek között a Bosch, az LG, a Samsung, a Xiaomi vagy a Panasonic is gyárt összekapcsolható okos termékeket, és ezek mellett léteznek önálló okosotthon vezérlő hub-bal rendelkező rendszerek is (pl. Fibaro, Zipato). Újabb posztunkban ezek közül mutatunk be néhányat. Ezek között akadnak olyanok, amelyek első sorban a világítás, hangtechnika és szórakoztató elektronika körében maradnak, de vannak olyanok is, amelyek a vízkezelés vagy az energetikai rendszerek vezérlésére is képesek.

IKEA Okosotthon

Az egyik legismertebb lakberendezési áruház néhány éve beszállt az okosotthon piacra. Számos terméke kapható, amelyekkel intelligensebbé varázsolhatjuk otthonunkat. A svéd gyártó első sorban a világítás, az elektromos töltők és az okos konnektorok világában mozog, de kapható náluk sötétítő roló, hangerőszabályzó és mozgásérzékelő is. Ráadásul eszközeiket az utóbbi időszakban kompatibilissé tették a nagy platformokkal, így Google, Apple vagy Amazon rendszerben is működnek.

LG

Az LG okosotthon eszközeit a ThinQ alkalmazás fogja össze. Ez alapvetően a gyártó saját termékeinek vezérlését szolgálja, ám maga a rendszer kompatibilis a Google és az Amazon rendszerével is. Vagyis néhány egyszerű beállítással egy szélesebb és átfogóbb okosotthon ökoszisztéma részévé is tehető. A ThinQ okosotthon szettben LG gyártmányú eszközök, többek között televízió, légkondicionáló, légtisztító, hűtőszekrény, tűzhely, mosogató- és mosógép is kapcsolható össze, és vezérelhető okostelefonról vagy hangszórón keresztül.

Bosch

Talán a smart home témakörben nem az elsők között jut eszünkbe a német gyártó neve, pedig a cég 2017 óta erősen építi jelenlétét ezen a piacon. A Home Connect névre keresztelt rendszerrel a felhasználók közvetlenül okoseszközükről tudják vezérelni, felügyelni vagy beállítani Bosch márkájú háztartási készülékeiket. Itt sem első sorban okos konnektorokról van szó, az okosotthon szettben találhatók mosó- és szárítógépek, hűtőszekrények, páraelszívók, kávéfőzők, mosogatógépek. A márka ezenkívül többek között távolról vezérelhető termosztáttal is rendelkezik, szóval a fűtési rendszer „okosítása” is megoldható.    

Bosch Smart Home System
Bosch Smart Home System

BWT

Az osztrák Best Water Technologies (BWT) nem teljes okosotthon rendszert kínál, hanem a háztartások egyik fontos elemének, a vízrendszernek kezelését digitalizálta. A rendszer központi eleme a BWT Perla vízlágyító, illetve a BWT best water home applikáció. Az applikáció a kényelmet és praktikumot helyezi a központba, így akár otthonunktól távol is le tudjuk zárni a vizet, egy gombnyomásra sót tudunk rendelni a készülékhez, kapcsolatban léphetünk a szervizzel, de még a vízfogyasztásunkat is nyomon követhetjük grafikonon. Ráadásul, a vízlágyító berendezésben elhelyezett speciális vízérzékelőszenzorokkal elkerülhetjük, hogy az otthonunkat elöntse a víz. Amint a padlóérzékelők a lakás bármely pontján vízszivárgást észlelnek, automatikusan elzárják a vízlágyítónál a vizet, és már küldi is az értesítést a fogyasztó telefonjára. Aki már megtapasztalta a víz pusztító erejét, az pontosan tudja, hogy egy ilyen plusz biztonsági funkció milyen fontos lehet.

mood_App-Vorteile_1280x1280

Samsung

A koreai gyártó sem maradhat le a smart home felhasználókért folyó versenyben. Smart Things nevet viselő rendszerük központ eleme egy alkalmazás, amely egy sor okoseszköz összekapcsolására képes. A tévétől a légkondicionálóig, robotporszívótól a kapucsengőig és az okoszárig tart a márka rendszerébe integrálható eszközök hosszú listája. Ráadásul bizonyos eszközökről mindezek akár hangvezérléssel is irányíthatók. 

Fibaro

A Fibaro márka abból a szempontból is érdekes, hogy a korábbi szereplőkkel ellentétben közép-európai hátterű, központja és egyben gyára a lengyelországi Poznanban található. Az okosotthon szett előnye a komplett ökoszisztéma, amely a „szokásos” elemeken kívül például füst- és CO-érzékelést és okostermosztátot is magába foglal. A rendszer ezenkívül az energiagazdálkodást is segíti: mérhetővé teszi a háztartási gépek fogyasztását, és beprogramozható, hogy automatikusan minél nagyobb megtakarítást érjen el.     

Zipato

Szintén régiónkbeli piaci szereplő a jelenleg több mint 90 országban jelen lévő horvát Zipato.  A komplett otthoni automatizációs platformot kínáló vállalat a többi okosotthon rendszerhez hasonlóan helyi irányító egységek, felhő alapú szerverek, valamint felhasználói applikációk rendszerét kínálja. A vállalat négy területre osztja tevékenységét: energiagazdálkodás, vagyonvédelem, kényelem és biztonságtechnika.  A sort még hosszan lehetne folytatni, hiszen a Panasonic, a Philips, a Logitech, a Xiaomi, Woox és számos más piaci szereplő is kínál különböző szintű és összetettségű okosotthon eszközöket, vezérlőket és szetteket. Ha okosotthon kiépítésre adjuk a fejünket, mindenképpen legyünk körültekintően, hogy az igényeinknek legmegfelelőbb rendszert tudjuk létrehozni.

Banner statikus 760 vízlágyító