fbpx

Csempetrendek 2020 – Pólóminta a csempén, avagy a divattrendek terjedése

Hogy hogyan lesz divatos egy szín, vagy minta a ruhaiparban, azt nagyjából sejtjük. A fast fashion sikere abban áll, hogy milyen gyorsan tudja lemásolni és előállítani a nagy divatházak kollekcióit egy a tömegek által is megfizethető formában. Ha egy-egy szín, minta beválik, azaz több fast fashion kollekcióban is jól szerepel, a lakástextíliák, tapéták és egyéb otthoni kiegészítők is használni kezdik. Amennyiben ott is sikeres lesz, átveszi a kerámiaipar is és onnantól a csempéken is visszaköszönnek az elmúlt évek divatszínei, mintái (gondoljunk csak a hatalmas pálmalevelekre, melyek nemrég járták be ezt az utat és még mindig ott pompáznak a díszpárnáink huzatain vagy akár a fürdőszobánk csempéin).

A csempések divatbemutatója, a Cersaie minden ősszel összegyűjti a legnagyobb kerámia-burkolat gyártókat az olaszországi Bolognában, hogy bemutassák kollekcióikat.  Lássuk, idénre milyen „csempedivatot” jósolt az év legjelentősebb szakkiállítása.

Méretek

A kerámiaipar forradalma óta a lapok mérete évről évre nő. Egyre népszerűbbek az akár 120, 150 cm hosszú lapok. Ahogy nő a hossz, úgy csökken az anyagvastagság, a régebben megszokott 10 mm-ről 6 mm környékére vékonyodtak. Az ezáltal könnyebb lapokat így a gipszkarton falakra is nagyobb biztonsággal lehet felrakni. Ugyanakkor rendületlenül tartja magát a metrócsempe, ami a fózolt széle miatt mutat nagyon jól kisebb és nagyobb falfelületeken is.

Színek

A favorit továbbra is a fehér, de a legkedveltebbek között van a szürke, és a bézs is. A túl harsány, színes csempéket szinte csak a díszítőelemek között és kisebb méreteknél találunk. Aki mégis a kicsit színesebb megoldásokat keresi, sok farmerkéket talál az új színek között, a szakértők pedig a szürke mellé kiegészítésként a türkizt és a mentát javasolják.

Coolhome tipp: A világos színek használatának gyakorlati előnye is van; a kemény víz villámgyorsan vízkőfoltokat hagy a leggyönyörűbb fürdőszobai felületeken is (különösen a sötét és fényes lapokon). A vízkő eltávolítása időigényes feladat, ráadásul vegyszereket kell használnunk hozzá, így, ha van lehetőségünk, válasszuk a környezetbarátabb megoldásokat. Találjuk meg a kedvencünket a világos színek között, vagy ha mindenképp a sötét színek mellett döntünk, tervezzünk be egy központi vízlágyítót, és élvezzük a szép új fürdőnket vízkőfoltok nélkül.

Banner statikus 760 vízlágyító

Formák

A méhsejt alakzatról már az ókori rómaiak is azt tartották, hogy matematikailag tökéletes forma, az építészet is kedveli és egy pár éve már az otthonainkba is becsempészhetjük. A csempék formája nagyon sokáig négyzet vagy téglalap alakú volt, hat-nyolc évvel ezelőtt jelentek meg a hatszögletű csempék, melyek népszerűsége azóta is töretlen és már mindenféle méretben, még mozaikcsempeként is gyártják őket. A méhsejten kívül a formákat tekintve az arabeszk (vagy piskótaforma), a chevron, a rombusz, a trapéz, a pikkely és a halszálka burkolat számít trendinek.  A geometrikus formáknál jellemző, hogy a csempe színétől eltérő, sötétebb fugát használnak, hogy még inkább érvényesülhessen a mintázat.

Minták, anyagok


Még mindig divatosak a fa-, a beton-, a márvány-, a kőhatású termékek. A legnagyobb gyártók például faipari és erdőmérnököket is használnak a tervezés során, hogy a lehető legélethűbb faerezeteket tudják létrehozni.

A felületek kiléptek a síkból, amikor néhány éve megjelentek a 3D hatású csempék. Ma is keresettek, hiszen nagyon izgalmasan törik rajtuk a fény. Ha kisebb méretű 3D-s csempéket használunk, akkor még dinamikusabb felületet kapunk, hiszen a lapok élei is lekerekítettek, így a felület és az élek is hullámzanak. 

Az eddigi minimalista dizájn (a hygge és a skandináv) után a nagy és látványos minták is újra helyet követelnek maguknak. Ugyanaz vonatkozik a nagy mintákra is, mint a merészebb színekre. Jó megoldás, ha csak kijelölt felületeken, egy sávban (pl. csak a mosdó körül, vagy csak a zuhanyfülkében stb.) kerül fel a falra a látványos csempe vagy a padlóra a nagy mintás járólap.

A cikk összeállításában segítségünkre volt Prohászka Rajmund, a Grand Emporio fürdőszobaszalon tulajdonosa.