fbpx

A környezettudatos otthon

Egy kis tudatossággal, odafigyeléssel és némi ráfordítással a rezsiköltség mellett a háztartásunk környezeti lábnyomát is jelentősen csökkenthetjük. Ezekkel az energiatakarékos megoldásokkal akár évi félmillió forintot is megtakaríthatunk.

napelem, napkollektor, külső szigetelés, termosztát, központi vízlágyító, kondenzációs kazán, LED izzók, Energiatakarékos háztartási gépek, víztakarékos csaptelepek, energiatakarékos ablakok, tetőszigetelés
  1. Napelem, napkollektor: A napelemek elektromos áramot termelnek a napfény hatására, míg a napkollektorokat leginkább fűtésre, melegvíz előállítására használják. A napenergia környezetbarát, megújuló energiaforrás, aminek segítségével az áramszámla minimálisra vagy nullára csökkenthető. A napenergia felhasználásának nincsenek káros és negatív következményei, nem szennyezi a környezetet vagy a légkört.
  2. Külső szigetelés: A lakóépület homlokzatának megfelelő hőszigetelésével jelentősen lefaraghatóak a fűtési költségek, csökkennek a hőhidak, kisebb a párakicsapódás és a penészesedés esélye. Egy átlagos családi ház esetén a befektetés pár év alatt megtérül.
  3. Termosztát: Felesleges fűteni a lakást, amikor nem vagyunk otthon, viszont nagyon kellemetlen kihűlt lakásba hazaérni vagy reggel egy órán át várni, hogy meleg legyen. Egy hőmérsékletszabályzó sokat segíthet a kellemesebb hőérzet kialakításában. Ma már elérhetőek a mobiltelefonról szabályozható okos termosztátok is.
  4. Központi vízlágyító: Ha központilag lágyított vizet használunk, a fűtőelemekre nem rakódik le a vízkő, a fűtési rendszerünk megőrizheti eredeti hatékonyságát, és így pénzt és energiát takaríthatunk meg. Csökkenthető továbbá az áramfogyasztás (pl. a vízforraló és a mosógép használatakor), elbúcsúzhatunk a maró vízkőoldó szerektől, sőt akár feleannyi mosószer is elegendő lesz a mosáshoz.
Banner statikus 760 konyha_
  1. Kondenzációs kazán: Környezetbarát és energiatakarékos megoldást jelent, ha a fűtést kondenzációs gázkazánnal oldjuk meg. További nagy előnye, hogy karbantartása egyszerű és biztonságos.
  2. LED izzók: Cseréljük le a villanykörtéket LED izzókra, új otthonunkba pedig csak ilyen típusú lámpákat tervezzünk! Ezek az energiatakarékos égők negyedannyi áramot fogyasztanak, mint hagyományos társaik, cserébe kb. 10-szer tovább bírják.
  3. Energiatakarékos háztartási gépek (A+++): A háztartási gépeknél kötelező feltüntetni, hogy milyen energiafogyasztási kategóriába tartoznak. Ez segítségünkre lehet egyes berendezések (mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény) megvásárlásakor, hiszen pontosan láthatjuk, hogy az adott termék milyen energiafelhasználással működik, így jelentős energiát és pénzt takaríthatunk meg. Az A besorolású, alacsony energiafogyasztású mosógépnél -10%-kal kevesebbet fogyaszt egy A+ besorolású, -20%-kal kevesebbet egy A++ jelzésű és -30%-kal kevesebbet egy A+++ energiaosztályú. 
  4. Víztakarékos csaptelepek: Kevesebb víz is elegendő, ha új otthonunkba víztakarékos csaptelepeket vásárolunk. Ha erre nincs lehetőség, az is jó megoldás, ha a csapok és a zuhany végére aerátoros / perlátoros csapvéget vagy zuhanyfejet szerelünk fel. A perlátor levegővel keveri a csapból távozó ivóvizet, használatával akár 50%-os megtakarítás is elérhető.
  5. Energiatakarékos ablakok: Az üvegezett nyílászárók a felhasznált energia mennyiségét nagy mértékben képesek befolyásolni. Korszerű energiatakarékos nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban akár a negyedére is csökkenthető a hőveszteség. Mindenképpen érdemes két- vagy háromrétegű üvegezés mellett dönteni.
  6. Tetőszigetelés: A tetőszigetelés azért különösen fontos, mert télen a fűtött lakásunk meleg levegője felfelé száll. Ezért a tetőn keresztül szökik meg a legtöbb hő (a fűtési energia 20-30%-a). Ennek az energiaszökdösésnek állja útját a tető szigetelése.
Banner statikus 760 új otthon