fbpx

7+1 tipp a zöld otthonért és a kék bolygóért

Néhány évvel ezelőtt, aki környezettudatosnak vallotta magát, szétválogatta az otthoni papír- és műanyaghulladékot, vászontáskát vitt a bevásárláshoz és ha tehette, nem előre csomagolt zöldséget, gyümölcsöt vett a szupermarketben, hanem igyekezett a piacra járni. Manapság ennél már sokkal többet tehetünk, ha zöld és egészséges otthonra vágyunk.

A „zöldítés”, vagy „zöldülés” nem kell, hogy költséges beruházás legyen, mint pl. a napelemek vagy napkollektorok beszerzése. Szakértők szerint már az ennél egyszerűbb változtatások is egészségesebbé és zöldebbé tehetik az otthonunkat. De ne felejtsük el, hogy emberek vagyunk, szokásaink rabjai. Az új szokások beépülésére adjunk időt magunknak, kezdjük kicsiben, apró lépésekkel, igyekezzünk havonta csak egy új szokást bevezetni.

Lássuk, a Coolhome szakértői mely terület zöldítését javasolják:

Vizeink megóvása – 7 tipp

  1. Várjunk, míg megtelik. Ne kapcsoljuk be a mosógépet, vagy a mosogatógépet, amíg nem telt meg teljesen. Egy mosási ciklus akár több mint 100 liter vizet használ. Vigyázzunk rá, hisz minden cseppje számít!
  2. Töltsük meg a mosogatót, ily módon lényegesen kevesebb vizet használunk el, mintha folyó víznél mosogatnánk.
  3. Ünnepi kádfürdőzés! Egy gyors zuhanyzáskor nagyjából fele annyi vizet használunk, mint a kádban való fürdésnél, ezért ez utóbbit csak különleges alkalmakra tartogassuk.
  4. Víztakarékos csap- és zuhanybetét. Egy víztakarékos betét nélküli csapból 3 perc alatt körülbelül 45 liter víz folyik el. A csaptelep, illetve a zuhanyfej cseréje nélkül is csökkenthetjük a vízfogyasztást azzal, ha beszerelünk egy víztakarékos betétet. A csapból és a zuhanyrózsából kifolyó víz mennyisége így akár 50 százalékkal is csökkenthető.
  5. Biztosan lehúzzuk? Vannak dolgok, melyeknek nem a WC-ben a helye, hanem a szemetesben, ne húzzuk le őket. Vizet spórolhatunk, ráadásul megkíméljük magunkat a bosszantó dugulástól is.
  6. Ahol víz, ott vízkő? A kemény víz nemcsak esztétikai problémákat okoz, a lerakódott vízkő ronthatja a készülékek élettartamát, nőhet a fűtési számlánk, szóval, ha tehetjük, konzultáljunk szakértővel a lágy víz előnyeiről.
  7. Régi wc-új wc: Az otthonainkban a legtöbb vizet a WC öblítésére használjuk el. Az 1992 előtt épült házakban általában vízpazarló, régi típusú WC-ket találunk. Ezek cseréje szintén nem nagy beruházás, de évente több ezer liter ivóvizet megspórolhatunk vele.

+1. Rossz ízű, rossz szagú? A vezetékes csapvíz minősége hazánkban kiváló, a csővezetékek viszont sok helyen öregek, így mindenféle szennyeződések kerülhetnek a vízbe. Már egy egyszerű szűrőkancsó is kiszűri ezeket, így a csapvizet is nyugodtan és élvezettel ihatjuk, és az ásványvizes PET-palackokat is elfelejthetjük.

Banner statikus 760 vízszűrő kancsó